Ledvinový písek a ledvinové kameny dokáží svému majiteli dost znepříjemnit život. Je to nemoc, která může být ovlivněna geneticky. Patří tedy k těm chorobám, které jsou pro určitý rod specifické. Tím ale nemá být řečeno, že se s tím musíme smířit a jen tiše trpět.
– Dobrým pomocníkem může být vhodný jídelníček a bylinkové čaje.
Jak se vlastně písek do našich ledvin dostane?
· Vytvoří se z vápníku a kyseliny močové.
· Usazeniny se pak ozývají pálením, svěděním a bolestí.
· Pokud už se vytvořily kameny, mohou být nebezpečné v tom případě, že ucpou močové cesty.
· A pak už jde i o život.
OPĚT PITNÝ REŽIM
První, na co byste měli u prevence myslet je to, aby vaše tělo přijímalo dostatek tekutin. Pokud denně vypijete alespoň dva litry čisté vody, pak přispějete rozpuštění už vzniklých kamenů a zabráníte vytvoření nových. Jestliže k tomu přidáte ještě čaje ze sadce nachového, celíku zlatobýlu nebo řepíku lékařského, vaše ledviny si budou vaši péči určitě pochvalovat.
– Jen je potřeba pít po celý den, a ne se snažit vše dohnat večer a vypít litr na jeden zátah.
Jednou za čas se doporučuje melounová kůra. Jeden den se jí pouze meloun a pije čistá voda. Meloun ledviny pročistí a zvýší tvorbu moči. A rozhodně se nemusíte šetřit. Melounu můžete sníst, co se do vás vejde.
S uzeninami opatrně
Pokud máme tedy dispozice k tomu, abychom trpěli ledvinovými kameny, měli bychom v jídelníčku rozhodně vynechat uzeniny, uzené maso a vnitřnosti. V těchto potravinách jsou látky, které přímo přispívají k tvorbě ledvinových kamenů. Věda už prokázala, že problémy tohoto druhu se u vegetariánů a veganů téměř nevyskytují. Logicky je tedy dobré jíst hodně ovoce a zeleniny. Ale i tady jsou některé výjimky. Potraviny, které obsahují kyselinu šťavelovou, bychom měli zařazovat méně. Patří sem špenát, rebarbora, červená řepa a fazole.